- Gezond
- De drie basisregels voor gezond eten
‘Eet echt eten. Niet te veel. Vooral planten.’ Met die boodschap schudde filosoof Michael Pollan Amerika wakker. Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig. Lees hier waarom.
’Smulkwark Aardbeien’ staat er op het etiket. Daarnaast in grote letters 0% vet. Je zou denken dat daar niets mis mee is. Er staat zelfs een gezondheidslogo op de voorkant. Maar volgens de Amerikaanse filosoof Michael Pollan moet je elk voedselproduct wantrouwen dat meer dan vijf ingrediënten op het etiket heeft staan. Of ingrediënten die je niet kunt uitspreken. Zoals oligofructose, gemodificeerd tapiocazetmeel of acesulfaam-K. Dat zijn de ingrediënten die op het etiket van de smulkwark staan. Dat er in zo’n bak kwark maar twee aardbeien zitten is ook al dubieus natuurlijk.
Volgens filosoof Michael Pollan hebben we geen idee wat we dagelijks op ons bord krijgen. Voedingsdeskundigen spreken zichzelf op zo veel punten tegen en gezondheidsclaims worden zo vaak herroepen, dat het moeilijk is om te zeggen wat gezond is. Waren wetenschappers het er lang over eens dat het belangrijk was om zo min mogelijk vet te eten – omdat het je zou beschermen tegen borst- en darmkanker, opeens is de wetenschap het erover eens dat vet juist goed is.
Gezondheidsregels
Elk tijdperk kent zijn eigen gezondheidsregels. Eerst werden generaties volgegooid met levertraanolie. Daarna was melk goed voor elk. In de jaren zeventig brachten de Bulgaren en Grieken ons hoop met hun consumptie van yoghurt en knoflook. Daarna was melk opeens niet meer goed voor elk en moesten we eten zoals de Japanners. Met veel rijst en gestoomde groente. Weinig vet en veel vezels, dat was het. Zoals in het alom bejubelde Mediterrane dieet. Vet, zo bleek, was juist goed. Maar dan wel meervoudig onverzadigd. En rood vlees, ook dat kon je beter laten staan. Twee keer per week vis eten, dat was beter.
Let op de etiketten
Volgens Pollan hebben al die gezondheidsclaims alleen maar angst en verwarring gekweekt en hebben ze ons afgehouden van gezonde keuzes maken. De voedingsmiddelenindustrie maakt daar slim gebruik van door de keuzes voor ons te maken. Met logo’s en ‘gezonde’ aanbevelingen op de etiketten. ‘Maar,’ zo zegt Pollan, zodra er een etiket op zit, moet je direct op je hoede zijn.
Wat moet ik eten?
Een aantal jaar geleden, toen Pollan het spoor net zo bijster was als iedereen, besloot hij zich grondig te gaan bezighouden met de eenvoudige vraag: wat moet ik eten? Hij pakte zijn zoektocht aan zoals hij gewend is als journalist van The New York Times. Door grondig onderzoek te doen. Al snel ontdekte hij dat wetenschappers veel minder weten over de relatie tussen voeding en gezondheid dan hij altijd had gedacht.
Echt voedsel. Niet te veel. Vooral planten.
Over een paar zaken zijn alle voedingsdeskundigen het gelukkig wel eens. Pollan vat het samen als: Eet echt voedsel. Niet te veel. Vooral planten.
We zouden minder eten moeten kopen en daarvoor meer moeten betalen, vindt hij. Daar worden we zelf beter van, maar ook het milieu en onze samenleving.
De tien regels van Pollan
- Eet echt voedsel
Echt voedsel is eten dat voedzaam is. Veel producten in de supermarkt zijn zo bewerkt, dat natuurlijke bouwstoffen zijn vervangen door toevoegingen van mindere kwaliteit. Een voorbeeld: Om zuivelproducten halfvol te maken is het niet voldoende om het vet eruit te halen. Je moet als fabrikant ook nog moeite doen om de romige structuur te behouden door toevoegingen. In dit geval is dat meestal het toevoegen van poedermelk. Maar poedermelk bevat geoxideerd cholesterol, dat veel slechter voor je vaten is dan gewoon cholesterol. Daarnaast maakt het verwijderen van het vet uit melk het voor het lichaam een stuk lastiger om de in vet oplosbare vitaminen op te nemen, die juist een van de redenen zijn om melk te drinken. Echt voedsel is voedsel dat niet of nauwelijks door fabrikanten bewerkt is.
- Eet niets wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen
Eten moet te herkennen zijn als eten. Dat lijkt makkelijk. Maar is het dat ook? Herken je de aardappel nog wel in de chips? Of de vis in de visstick? Wie echt eten zoekt, doet er volgens Pollan goed aan om met een denkbeeldige grootmoeder mee te nemen in het winkelwagentje. Als je door haar ogen kijkt naar wat je in je karretje stopt, maak je vanzelf de juiste keuzes. Grootmoeders, zo meent Pollan, herkenden voedsel als voedsel. Toen brood nog in een bruin-papieren zak zat en soep in een pan pruttelde en niet uit een zakje kwam. Dat klinkt misschien naar vroeger-was-alles-beter. Maar dat is niet wat Pollan bedoelt. Hij wil je alleen met een andere blik laten kijken naar het eten dat in tubes, plastic zakken en blikken op de schappen van de supermarkt staat en dat een lange weg heeft afgelegd van de natuurlijke plek waar het vandaan komt.
- Vermijd voedingsproducten die fructose-glucosesiroop bevatten
Niet alle toevoegingen zijn even slecht. Een beetje zout in de pindakaas, pijnboompitten in de pesto, daar is niets mis mee. Waar moet je dan wel op letten? Een voedseletiket vermeldt de ingrediënten op volgorde van gewicht, van hoog naar laag. Wie dat eenmaal weet, ziet dat het belangrijkste ingrediënt van ontbijtkoek fructose-glucosesiroop is. Siroop gemaakt uit maïs en de meest goedkope zoetstof waarvan beweerd wordt dat het slechter is dan suiker. Maar Pollan beperkt zich in zijn boek tot gezondheidsclaims die onomstotelijk vast staan. Hij zegt niet dat fructose-glucosestroop ongezonder is, maar dat alle zoetstoffen slecht zijn, en zeker in te grote hoeveelheden.
- Vermijd voedsel dat een of andere vorm van suiker (of zoetstof) bij de drie belangrijkste ingrediënten heeft staan.
In Amerika, waar fructose-glucosesiroop in nog veel meer producten zit dan bij ons, staat soms op etiketten dat het product in plaats daarvan ‘echte rietsuiker’ bevat. Zoals bij ons vaak artikelen worden aangeprijsd met ‘gezoet met natuurlijke honing’. Suiker is suiker, in welke vorm dan ook. Daarom zou je elk bewerkt product moeten vermijden dat een zoetstof bij de drie belangrijkste ingrediënten heeft staan.
- Vermijd voedingsproducten die pretenderen gezond te zijn
Producten met de meest krachtige gezondheidsclaims zijn vaak gebaseerd op onvolledig en slecht onderzoek, meent Pollan. Een van de eerste producten waarvan beweerd werd dat het gezond was – margarine – bleek juist helemaal niet gezond te zijn, want vol met schadelijke transvetten. Een product dat trots meldt dat het 0 procent vet bevat, bevat misschien wel 90 procent suiker. Geen etiket is bijna altijd gezonder dan een product met een etiket waarop staat dat het gezond is.
- Als het van een plant komt, kun je het rustig eten. Als het uit een fabriek komt liever niet
Veel voedingsmiddelen worden bewerkt op een manier waardoor we er meer van kopen – en consumeren. We hebben een aangeboren voorkeur voor zoet, zout en vet en worden door de voedselindustrie op onze wenken bediend. En niet alleen suiker, zout en vet worden in de fabriek toegevoegd aan producten die dat niet nodig hebben. Wie kritisch naar het etiket van chips kijkt, ziet E621 – of mononatriumglutamaat, gehydroliseerde proteïne of gewoon aroma. Allemaal namen voor dezelfde smaakversterker die ons natuurlijk verzadigingsmechanisme in de war gooit. Daarom is het zo moeilijk om tien chipjes te eten bijvoorbeeld, of maar één stukje kroepoek. De smaakversterkers in chips en kroepoek geven je hersens het signaal: eet deze zak zo snel mogelijk leeg.
- Eet alleen voedsel dat uiteindelijk verrot
Voedsel bederft doordat schimmels, bacteriën en insecten iets als echt voedsel herkennen. Het bewerken van eten begon ooit om de houdbaarheid te verlengen en de kleine beestjes zo lang mogelijk op afstand te houden. Maar hoe meer het bewerkt wordt, hoe minder voedzaam. Echt voedsel leeft, en wat leeft gaat ook dood, het verrot. Niet alles verrot. Honing bijvoorbeeld is ook in onbewerkte vorm eindeloos houdbaar. Maar voedsel dat je nog jaren kunt bewaren, kan niet anders dan bewerkt zijn.
- Eet vooral plantaardig en zo veel mogelijk bladgroente
Hoe veel voedingsdeskundigen ook van mening verschillen als het om gezond voedsel gaat, over een ding zijn ze het allemaal eens. Dat het gezond is om groente te eten. Groente is een belangrijke bron van vitamine C. Wie veel groente en fruit eet, leeft langer en is minder vaak ziek. Met planten bedoelt Pollan in eerste instantie bladgroente, want dat ziet hij als meest gezond. Maar in de ruimste zin van het woord zijn het alle producten die aan een boom, struik of met hun wortels in de aarde groeien en die leven van water en zonlicht.
- Betaal meer, eet minder
‘Het was makkelijk geweest om “eet biologisch” te schrijven,’ zegt Pollan. Toch doet hij dat niet. Omdat er ook boeren zijn die prima producten leveren en niet aan de eisen van biologische teelt voldoen. Bovendien is biologisch geen toverwoord. Biologische limonade is nog altijd limonade en dus niet per definitie gezond. Wat wel gezond is, is voedsel dat groeit op een rijke bodem. En voedsel dat niet de halve wereld heeft over gevlogen of eindeloos in een koelcel heeft gelegen. Vers voedsel van hoge kwaliteit levert de beste voedingsstoffen. Daarom heb je er minder van nodig. En kwaliteit mag wat kosten. Daarom: betaal meer, eet minder.
- Mijd voedingsproducten die meer dan vijf ingrediënten bevatten
Als er één regel is die je echt moet onthouden bij het boodschappen doen, dan is het deze: eet geen producten die meer dan vijf ingrediënten op het etiket vermelden. Want hoe meer ingrediënten, en hoe onbekender de namen, hoe intensiever het product is bewerkt. Op het etiket van een zakje broccoli-crèmesoep (Cup-a-soup) staan maar liefst zevenentwintig ingrediënten, waaronder glucosestroop, dextrose en E621. Allemaal in dat hele kleine zakje. Niet kopen, zegt Pollan. Maar gelukkig is de laatste regel van het boek: zondig af en toe tegen de regels. Voor wie niet gek wil worden, is dat misschien wel de beste regel om te onthouden.
Tekst: Manon Sikkel Bron: Michael Pollan Beeld: Unsplash
Lees ook:
8 plantaardige foods die je vaker zou moeten eten
7 veel gemaakte fouten als je begint met plantaardig eten
Dit zijn de drie meest gezonde diëten ter wereld
LEESTIP

FAQs
De drie basisregels voor gezond eten? ›
'Eet echt eten. Niet te veel. Vooral planten.
Wat is de basis van een gezond eetpatroon? ›Om goed voor uzelf te zorgen is goede voeding belangrijk. Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt.
Wat is een goed eetschema? ›Een gezond eetschema betekent meerdere eetmomenten per dag
Het is juist goed om meerdere eetmomenten over de dag te verdelen. Naast de drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook kleine snack momentjes in te plannen.
De Schijf van Vijf in het kort
Neem veel groente en fruit, vooral uit het seizoen. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Eet meer plantaardig en niet te veel vlees. Neem genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Hoe begin je een gezonde levensstijl? ›Hoe begin je aan een gezonde levensstijl? Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen vormen de basis voor een goede gezondheid. Begin met kleine stapjes. Gezonde voeding, in combinatie met voldoende beweging, zijn de twee belangrijkste pijlers voor een gezonde levensstijl - waar je zelf invloed op kunt uitoefenen.
Hoe eet je gezond en val je af? ›- Kies voor kleine aanpassingen in je voeding.
- Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta.
- Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor.
- Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Wat eet je het best? ›- Wat eet je het best en hoe doe je dat: tips bij de voedingsdriehoek. ...
- Drink vooral kraanwater. ...
- Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen. ...
- Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten. ...
- Eet minder vlees en verkies gevogelte, vis en eieren boven rood en bewerkt vlees.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Is kaas goed voor je? ›
Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.
Waarom is komkommer goed voor je? ›Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Welke groente niet te vaak eten? ›Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Wat is de meest gezonde groente? ›1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Welk fruit is goed voor de hersenen? ›Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Welk fruit moet je iedere dag eten? ›- Appel. Appels bevatten enorm veel vezels en anti-oxidanten. ...
- Abrikoos. Abrikozen zitten boordevol kalium, bètacaroteen, ijzer, vitamine A, C en E. ...
- Banaan. Bananen zijn zo een bron van goede suikers die omgezet worden in energie. ...
- Braambes. ...
- Blauwe bes. ...
- Meloen. ...
- Kers. ...
- Pompelmoes.
- Eet gezond. Je zorgt goed voor jezelf als je gezond eet. ...
- Blijf op gezond gewicht. Met een gezond gewicht loop je minder gezondheidsrisico's dan mensen met overgewicht of ondergewicht. ...
- Beweeg regelmatig. Voor een gezond leven is bewegen belangrijk. ...
- Rook niet. ...
- Ontspan voldoende.
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
Wat is een ongezonde levensstijl? ›Ongezond gedrag ligt aan de basis van veel chronische ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten, die de belangrijkste oorzaken zijn van vermijdbare dood en invaliditeit. De belangrijkste gedragingen in dit verband zijn roken, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en alcohol drinken.
Wat eten om buikvet te verliezen? ›- Eet veel plantaardige producten zoals fruit, groenten en volkoren graanproducten. ...
- Drink veel water. ...
- Begin de dag met een gezond ontbijt. ...
- Eet veel eiwitten. ...
- Stop met het eten van snelle suikers zoals koek, snoep, chocolade, maar ook witbrood, witte pasta en patat.
Wat moet je s avonds eten om af te vallen? ›
Wat als ik 's avonds trek krijg? Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Wat is beter brood of yoghurt als ontbijt? ›Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Wat moet ik eten in de ochtend om af te vallen? ›Gezond ontbijt afvallen
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
...
Voor hartig beleg kan je kiezen voor bijvoorbeeld:
- groenten: rauw, gegrild of als spread.
- peulvruchtenspread: bijvoorbeeld hummus.
- eieren bv. hardgekookt.
- kaas zoals cottagecheese, mozzarella, plattekaas.
- vis bv. haring of sardientjes.
- (gebakken) kip- of kalkoen.
- Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham.
- Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas.
- Ei.
- Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
Voor het gezondste eten moet je wel wat rekening houden met de verhoudingen. Elke dag minstens 300 gram groenten, 2 tot 3 stuks fruit, voldoende hoogwaardige eiwitten en een beetje gezonde vetten vormen de beste basis voor gezonde gerechten.
Wat is een basis eetpatroon? ›Een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van voldoende groente, fruit, peulvruchten, noten, vis en volkorenproducten met zoveel mogelijk onverzadigde vetten. Maar dat is niet het enige; zout, suiker en vlees zouden we juist minder moeten eten. In een notendop bestaat een gezond eetpatroon uit 6 ingrediënten.
Wat is basis voeding? ›Een gezonde basisvoeding levert je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vocht en voedingsvezels. Iedereen heeft al deze voedingsstoffen nodig. Wanneer de basisvoeding in orde is, heb je een goede basis gelegd voor optimale sportprestaties.
Wat is de definitie van een gezonde leefstijl? ›Een gezonde leefstijl is een samenhang van meerdere factoren. Deze factoren zijn o.a.: beweging, voeding, roken, stress en slaap. Een gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van bepaalde gezondheidsrisico's. Door bewuste keuzes te maken met betrekking tot uw leefstijl zal u zich beter in uw vel voelen.
Wat is een voedselpatroon? ›Wat is een voedingspatroon? Een voedingspatroon zegt iets over welke voedingskeuzes je gedurende de dag maakt en wanneer je eet. Het slaat op de eetgewoonten die je hebt. Een voedingspatroon wordt ook wel een eetpatroon genoemd.
Wat is een goed ontbijt? ›
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Wat moet ik juist niet eten als mijn lichaam verzuurt is? ›Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Basenvormend voedsel:'Vloeibare' melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedselGroenten, fruit, aardappelen.
Is banaan verzurend? ›Zuur, base, purine
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij.
Ongezond gedrag ligt aan de basis van veel chronische ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten, die de belangrijkste oorzaken zijn van vermijdbare dood en invaliditeit. De belangrijkste gedragingen in dit verband zijn roken, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en alcohol drinken.
Wat moet je eten op een dag? ›Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, twee stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Hoe ziet een gezonde maaltijd eruit? ›Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.