Wat zijn cacaonibs, waar koop je het en hoe gebruik je het? (2023)

Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Cacaonibs

Wat zijn dat eigenlijk, cacaonibs?

Cacaonibs zijn niets anders dan in stukjes gebroken cacaobonen.
Het in stukjes breken gebeurt nadat de cacaobonen gefermenteerd en vervolgens gedroogd zijn. Want pas ná het fermenteren komt de cacaosmaak naar boven die de mens zo lekker vindt (of toch in ieder geval de meeste mensen…).

Aan de nibs wordt niets toegevoegd, je hebt er echt de pure cacaosmaak mee te pakken. En die is niet zoet, zoals je van chocolade gewend bent, maar licht bitter. Wat de nibs extra lekker maakt is de goeie crunch. En die crunch doet het heel goed in je eigen gemaakte granola of waar je de cacaonibs ook maar overheen wilt strooien of door wilt roeren.

Wat zijn cacaonibs, waar koop je het en hoe gebruik je het? (1)

Op deze pagina...

… vertel ik je graag:

 • Over verschillende soorten cacaonibs
 • Waar je cacaonibs kunt kopen
 • Wat je kunt gebruiken in plaats van cacaonibs
 • En waar je ze beter niet door kunt vervangen
 • In welk Crunchy Granolarecept cacaonibs gebruikt worden
 • En wat je nog meer kunt doen met cacaonibs

Zijn er eigenlijk verschillende soorten cacaonibs?

Alle cacaonibs zien er hetzelfde uit en ze hebben allemaal de karakteristieke, licht bittere cacaosmaak. Maar er zijn zeker wel verschillen te ontdekken.

De cacaoboon

Zo heb je bijvoorbeeld verschillende cacaoboonvarianten.

Zoals er meerdere bananenrassen bestaan (wist je dat?), bestaan er ook meerdere soorten cacaobonen. En al die soorten hebben hun eigen smaak. Iets bitterder, een tikje zoet, of een klein zuurtje en dan nog een helebooel andere smaaknuances. In koffie en wijn zijn allerhande smaaktonen te proeven, voor cacao geldt precies hetzelfde.

En als je weet welke boon je lekker vindt, zou je daar de nibs van kunnen kopen. Zou je denken. Het vervelende is echter: als je cacaonibs koopt staat op de verpakking zelden vermeld van welke cacaosoort je nibs zijn gemaakt. Nou staat dat ook niet op de verpakking van de gemiddelde chocoladereep die je in de supermarkt koopt, maar tegenwoordig zijn er steeds meer goede kwaliteit chocoladerepen te vinden waarbij de variëteit wél vermeld staat. Voor nibs geldt dat over het algemeen nog niet. Dus ja, je zult gewoon een nibs-proeverij voor jezelf moeten houden en dan maar ontdekken welk merk je het allerlekkerst vindt. Niet persé een straf, lijkt me zo…

Rauwe cacaonibs

Net als dat er ‘rauwe’ chocolade bestaat, geldt dat ook voor cacaonibs. Rauw betekent in dit geval ongebrand, ongeroosterd. Dat is goed voor je gezondheid, want er blijven meer goede voedingsstoffen over als de cacao niet verhit wordt.

Als je je cacaonibs gebruikt in granola’s of andere baksels zul je ze zelf alsnog verhitten en dan maakt het niet zoveel meer uit of je rauwe of geroosterde nibs koopt. Maar gebruik je ze bijvoorbeeld in bonbons, ijs of een smoothie, dan is het niet verkeerd om daar even op te letten bij de aanschaf.

Biologische cacaonibs

En tot slot: zoals je chocolade biologisch of niet-biologisch kunt kopen, zo geldt dat ook voor cacaonibs.

Overigens zijn de meeste cacaonibs op de Nederlandse markt zowel biologisch als rauw.

(Video) Cacao, de weg van boon tot kop

Waar koop je cacaonibs?

In de meeste, niet al te kleine supermarkten kun je cacaonibs vinden. Vaak ook biologisch en vaak ook de rauwe, ongeroosterde versie. Of ze ongeroosterd zijn kom je te weten door de term ‘rauw’ of ‘raw’ op de verpakking.

Ze zijn onder andere te koop van het merk Raw Organic Food, maar verschillende supermarkten verkopen ook cacaonibs van het eigen huismerk.

Verder kun je in elke natuurwinkel of biologische supermarkt terecht. Hier vind je ze bijvoorbeeld van de merken Superfoodies of Terrasana.

En ook online zijn de nibs overvloedig te vinden. Om maar even wat goede opties te geven:

Misgrijpen is dus bijna onmogelijk!

(Video) Chiazaden, Quinoa, Lijnzaad, Pompoenpitten & meer. 13 zaden op Keto 🌻🌱

Alternatieven voor cacaonibs:

Cacaonibs zijn vrij uniek, vanwege de combinatie van de pure, geconcentreerde cacaosmaak en de goeie crunchfactor. Beide aspecten zijn moeilijk in één ander ingrediënt te verenigen. Maar afhankelijk van waar je de cacaonibs voor wilt inzetten zijn er wel wat alternatieven te verzinnen.

Als het je vooral om de crunch gaat…

Gaat het in je gerecht specifiek om cacaonibs vanwege de crunchfactor (in granola’s, over je smoothiebowl of in koekjes, om maar wat te noemen), dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor kasha (geroosterde boekweitkorrels) of in kleine stukjes gehakte harde noten, zoals macadamia’s of paranoten.

(Video) Goji bessen informatie door Wouter de Jong van SuperfoodMe

… en als je van koffie houdt…

Als het je om zowel de crunch als het fijne bittertje gaat én je houdt van koffie, dan zou je zelfs koffiebonen kunnen gebruiken. Kies je favoriete koffie- of espressoboon en maal grof in een koffimolentje, blender of food processor. Zo verwerkte ik bijvoorbeeld grof gemalen koffiebonen in de Espresso-vanillegranola en echt hoor, dat is lekker!

… als het je vooral om de pure cacaosmaak gaat…

Er zijn chocoladerepen te koop die gemaakt zijn van niets anders dan cacao, 100% cacao dus. Die kun je vinden in vrijwel iedere natuurwinkel of biologische supermarkt. Ook in de reguliere supermarkt heb ik wel eens repen van 100% cacao gezien, maar als ze dat niet in het assortiment hebben, dan toch zeker wel repen met 90% of zelfs 99%.

Hak de repen in kleine blokjes en gebruik ze in je recept. Is het een recept waarbij je je ingrediënten verhit, dan zal de chocolade wat gaan smelten. Dat kan natuurlijk juist ook heel lekker zijn. Je mist hierbij wel de stevige crunch van de nibs, maar de smaak kun je goed evenaren.

… of als je gewoon van twee walletjes wilt eten.

Wil je zowel de crunch als de cacaosmaak? Bovenstaande tips zijn ook prima met elkaar te combineren!

Cacaonibs, niet te verwarren met:

Cacaonibs zijn uniek in hun soort. Het zijn stukjes cacaoboon en dus duidelijk niet hetzelfde als chocolade (chocolade is altijd meer bewerkt). Voor de duidelijkheid: het zijn dan ook geen chocolate chips (chocoladedruppels in goed Nederlands). Als je dat eenmaal weet, zul je niet snel de mist in gaan bij de aanschaf.

Ze worden altijd cacaonibs of cacao nibs genoemd, andere benamingen zijn er niet. En verder zien ze er ook nog eens altijd hetzelfde uit. Dat houdt het lekker overzichtelijk.

Crunchy Granola recepten met cacaonibs:

(Video) Exotische smoothiebowls met Mathijs Vrieze

Een hele fijne granola met cacaonibs is deze Pinda-kaneelgranola met cacaonibs. Pindakaas en chocolade zijn natuurlijk een fantastische combinatie, dat is welbekend. Pinda’s en cacaonibs: idem dito. En dan die crunch!

Als je je cacaonibs graag rauw nuttigt om alle goede voedingsstoffen zoveel mogelijk te benutten, dan raad ik je deze Ultieme snelle ontbijtmix van harte aan. Snel te maken, snel ’s ochtends een ontbijtje mee in elkaar te draaien en natuurlijk vooral heel lekker.

In het recept voor de Klassieke havergranola met rozijnen geef ik je een heleboel variatiemogelijkheden op dit traditionele basisrecept. Eén daarvan is het toevoegen van cacaonibs. Aanrader!

En tot slot, voor de koolhydraatarme granola-eters: de Keto-chocoladegranola met gojibessen is absoluut niet te versmaden…

Wat kun je nog meer met cacaonibs?

Als je zin hebt in een reep chocolade, maar eigenlijk een iets gezondere kant op wilt met je eetgewoontes: neem een handje cacaonibs in plaats van die chocola.Geloof me, het is lekker en één handje nibs geeft ook een veel betere en langere verzadiging dan een hele reep chocola.

Cacaonibs in ontbijt en snacks…

Verder is de cacaonib een gewaardeerd ingrediënt in vele-vele gerechten, vooral in de ontbijt- en snackcategorie. Natuurlijk in je zelfgemaakte granola’s, maar wat te denken van de volgende ideeën?

 • Strooi wat cacaonibs over je smoothiebowl, warme havermout of overnight oats of meng ze door je yoghurt.
 • Maak je zelf ijs of nicecream (ijs gemaakt van bevroren bananen), dan is een handje cacaonibs erdoor een hele fijne, straciatella-achtige toevoeging (extra lekker met wat muntblaadjes of -extract natuurlijk).
 • Mix een handje door je pannenkoekbeslag, of strooi ze er na het bakken overheen.
 • Gebruik ze in je zelfgemaakte bonbons, bliss balls of meuslirepen voor een fijne crunch.
 • Of meng wat cacaonibs door je koekjesdeeg of muffin- of bananenbroodbeslag.
 • Ook werken ze heel goed als decoratie op allerhande baksels.
 • En zijn ze heerlijk door zelfgemaakte fudge.
 • En niet minder lekker in je zelfgemaakte trail mix.
 • Ben je een echte homemade notenpasta- of pindakaasdraaier, meng er aan het einde dan eens wat cacaonibs door. Misschien samen met wat gehakte rozijntjes?

… en misschien ook wel in hartige gerechten?

Overigens verwacht ik dat cacaonibs ook hele goede dingen kunnen doen in hartige gerechten. Meegestoofd in een fijne vlees- of groentenstoofschotel bijvoorbeeld. Gerechten waar alle primaire smaken zoet, zout, zuur, bitter en umami in terug komen worden vaak hoog gewaardeerd door de smaakpapillen. Cacaonibs kunnen dat bittertje heel goed voor hun rekening nemen. Als je ze meestooft verdwijnt overigens de harde crunch, wat voor een zachte stoofpot heel wenselijk kan zijn.

Videos

1. (SUB)VLOG💜'전세계'가 '경악'한 떡볶이는'이렇게 드세요!' 꿀떡가래떡으로 떡볶이만들어먹고, 지코바삼겹살덮밥, 요거트볼, 콩국수 해먹는일상, 친구랑 마들렌원데이베이킹
(메리무드 MERRYMOOD)
2. MIJN FAVORIETE ONTBIJT RECEPTEN - Vegan, glutenvrij en gezond! Deze maak ik elke week!
(Wietske Bakker)
3. Uprooting the Leading Causes of Death
(NutritionFacts.org)
4. 3x GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN // Waarom ik even een break nodig had ♥ Zonderzooi
(Zonderzooi)
5. Kennis webinar over Chocolade van Tessa PaTESSerie
(Marike Bol)
6. Het beste recept voor cream soda Versie #2 glen en vrienden koken
(Glen And Friends Cooking)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated: 10/05/2023

Views: 6164

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.